Tuesday, 26 May 2020

Nasi goreng, spageti aglio olio, puding caramel dan kuih talam


Nasi goreng, spageti aglio olio, puding caramel dan kuih talam

29 April 2020 (Rabu)




Ambil resipi Azie Kirchen youtube di sini : 


Seafood Aglio e Olio
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
500 gram spaghetti
1/4 cawan minyak olive
5 ulas bawang putih - hiris nipis
4 biji cili kering - potong kecil
1/2 tsp red pepper/dried chilli flake
50 ml water + 1 tsp chicken stock
Chopped fresh parsley
Garam
Coarse black pepper

Seafood:
8 scallops
8 mussels
Udang, sotong atau apa apa yg disukai

Mula mula rebus pasta mengikut masa yang ditetapkan di bungkusan.  Yang ni, semua orang tahu kot, letak garam banyak banyak sampai air rasa salty, baru sedap.  Juga letak sedikit olive oil. 

Masukkan olive oil ke dalam kuali dan tumis bawang putih yang dihiris nipis dengan api perlahan sehingga kekuningan.  Masukkan cili kering yang digunting.  Goreng lagi dan masukkan chicken stock bagi memberhentikan bawang putih dari terus kegaringan.  Kemudian masukkan udang dan masak sehingga udang masak.



RESEPI DIAMBIL DARI YOUTUBE LIMAU NIPIS
https://www.youtube.com/watch?v=VjjTG9uJWwI


PUDING KARAMEL GUNA BLENDER & NO OVEN | CARAMEL BREAD PUDDING


*Masa mengukus boleh jadi 40 minit ke 1 jam (kukus sampai bahagian tgh nampak sedikit solid dan bila cucuk tgh puding dgn lidi, lidi keluar bersih 👍) Gula karamel : - 1/3 cawan gula - 2 sudu besar air panas Puding : - 3 biji telur (gred A) - 4 keping roti - 1 cawan susu sejat/susu segar - 1/2 cawan susu pekat manis - 1 cawan air - 1 sudu teh esen vanilla/pandan/rose Size acuan : 8.5 x 4.5 inci (tinggi 3 inci)

No comments:

Post a Comment